RizkyPlzen.cz

O nás

Příběh řízku

Říká se, a možná to bude pouze smyšlená kulinární pohádka, že první řízky z telecího masa si připravovali bohatí arabští kupci tak, že povrch ve strouhance osmaženého masa posypali zlatým prachem, který mu dodal extravagantní podobu. Navíc ve středověku lidé věřili, že zlato léčí.

Tato legenda zřejmě přišla přes Sicílii, která byla v 10. a 11. století v arabských rukou, na italskou pevninu. A někdy ve 12. století řízek, už bez zlaté svatozáře, začali připravovat v Miláně.Uběhlo mnoho století a cotoletta alla milanese tu zdomácněla. Tady ji také objevil český šlechtic Josef Václav Radecký z Radče rakouský maršálek.Na konci své dlouhé a úspěšné vojenské kariéry byl jmenován velitelem rakouské armády v Itálii a coby labužník si zamiloval právě milánský řízek. Ale to byl teprve začátek…V roce 1848 nastoupil na rakouský trůn pouze osmnáctiletý císař František Josef I., který o rok později jmenoval Radeckého generálním guvernérem benátského a lombardského království – a při té příležitosti mu dvaaosmdesátiletý vojevůdce představil svou oblíbenou pochoutku – nejslavnější jídlo lombardské kuchyně: telecí řízek z mléčného telecího, osmažený i s kostí (a tedy silný, nerozklepaný) ve směsi strouhanky a parmazánu.Jenže ve Vídni parmazán nebyl k sehnání, a tak řízek začali připravovat pouze ve strouhance, ovšem na rozdíl od milánské cotoletty ho smažili na přepuštěném másle. A bez kosti. Rozklepaný na tloušťku plechu. Úspěch se dostavil rychle. Paradoxem dějin je, že cotolettu dnes nezná skoro nikdo, zatímco vídeňský řízek se stal světovým pojmem.

Náš příběh

Společnost SCHNITZEL WING založena v roce 2015, je známa revolucí ve způsobu,jakým připravují své řízky.A lidem neskutečně chutnají.Jsme hrdí na naši schopnost spojit několik chutných komponentů do našich famózních strouhanek a sdílet je spolu s vámi.Připoj se k nám.

A nově můžete ochutnat i fenomenální kuřecí křidýlka….

Experimentování v kuchyni a zaměření na dokonalost,patří mezi naše hlavní hnací síly při vaření.

Láska je tajná přísada,díky níž chutnají všechna naše jídla lépe a magicky.

NEW FOOD CONCEPT

Chceme to dělat jinak,lépe,mnohem lépe…chceme dělat výjimečné dobré řízky.Totiž,řízek to není jen maso “vyválené“  ve strouhance.

Je to opravdová perla evropy.A my jsme skuteční mistři této pochoutky.

Proto jsme připravili maraton detailů,hodnot a kvality.Chceme, abyste byli s námi,cítili se příjemně a vrátili se.

Miroslav Jáchym

Šéfkuchař a majitel